Voľný vstup do vojenských lesov nezbavuje povinností

01.07.2012 Bratislava

Bratislava 1. júla (TASR) - Vstup do vojenských lesov na území vojenských obvodov Záhorie a Valaškovce je oddnes voľný. Ministerstvo obrany však upozorňuje, že ľudia musia naďalej rešpektovať pravidlá, ktoré im vyplývajú z novely zákona o vojenských obvodoch. Jedným z nich je, že občan je povinný sa informovať, či na území vojenského obvodu neprebiehajú vojenské cvičenia, alebo do nich nie je zakázaný vstup z iných dôvodov, ktoré vymedzuje zákon.

Tieto informácie môže občan získať osobne alebo telefonicky na príslušnom obecnom úrade. Budú taktiež zverejnené na úradných tabuliach dotknutých obcí, ako aj na webovej stránke ministerstva obrany www.mosr.sk.

Minister obrany Martin Glváč avizuje možné vytvorenie registrácie pri vstupe do a výstupe z vojenských obvodov. "Zákon síce ukladá osobám vstupujúcim do vojenských lesov povinnosti a zákazy, nezavádza však nijaký kontrolný mechanizmus ich dodržiavania. Neviem si celkom dobre predstaviť, že by sa tam nekontrolovane pohybovali osoby, ktorých aktivity by mohli vyústiť do škôd alebo do obmedzenia či zabránenia plneniu úloh obrany a bezpečnosti štátu," poznamenal.

Poukázal na to, že takýto mechanizmus by mal fungovať aj na ochranu ľudí. Registrácia by podľa jeho slov bola jednoduchá a mala by sa realizovať takou formou, aby občanov nezahlcovala "zbytočnou byrokraciou". Na forme, akou by k takejto registrácii mohlo dôjsť, chce ministerstvo obrany spolupracovať s miestnymi úradmi príslušnými k vojenským obvodom Valaškovce a Záhorie.

TASR informácie poskytol poverený hovorca rezortu Milan Vanga.
 

Vyberte región